Επικοινωνία
Δέγλερη 19
Ψαλίδι Αμαρουσίου
Τ.Κ. 151 22
Πλησίον ΗΣΑΠ Ειρήνης
Κιν. 6944 796959
Τηλ. 215 5015500Θεραπεία

Ψυχοθεραπεία – Υπηρεσίες
Συχνές ερωτήσεις

Λίγες σκέψεις για την ψυχοθεραπεία
(απόσπασμα από την agenda του γραφείου)

Ψυχοθεραπεία – Υπηρεσίες


Συντόνιζα μια θεραπευτική ομάδα όταν για άλλη μια φορά άκουγα ως κοινή παραδοχή τα μέλη να εκφράζουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι διαρκώς ασχολούνται με τον «μπαμπά και τη μαμά» κι ενώ λένε κάποια στιγμή «φτάνει, αρκετά, είμαι πολύ περισσότερα από τον αντίκτυπο των γονιών μου σε μένα»,κάποιες στιγμές ξαναγυρίζουν στην πηγή. Τότε μοιράστηκα μαζί τους τα εξής: «Έχετε συνειδητοποιήσει πως ουσιαστικά είστε η πρώτη γενιά στην οικογένειά σας που κάνει ψυχοθεραπεία ; Οι πρώτοι οι οποίοι τα συναισθήματα και τα βιώματά σας –λιγότερο ή περισσότερο δύσκολα- αντί να τα κουκουλώσετε, να τα αρνηθείτε ή και  να αποσυνδεθείτε από αυτά, αποφασίσατε να κάνετε ένα ταξίδι έκφρασης, σύνδεσης, ανάλυσης και τελικά προχωρήματος που μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να γινόταν από τις προηγούμενες γενιές για όσα η κάθε μια κουβαλά διαγενεακά ως κληρονομιά.  Η προηγούμενη γενιά στην πλειοψηφία της, στην καλύτερη περίπτωση έφτανε μέχρι το ιατρείο ενός ψυχιάτρου για να εκφράσει αυτό που ήταν πάνω-πάνω και βασικά να «θεραπεύσει» το ζήτημα παίρνοντας κάποιο ηρεμιστικό ή κάποιο αντικαταθλιπτικό. Έτσι ήταν τα πράγματα και δύσκολα θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς».

Στην Ελλάδα λοιπόν οι σημερινοί  ψυχοθεραπευτές ασχολούμαστε πλειοψηφικά  με την πρώτη γενιά ψυχοθεραπευόμενων. Σκέφτομαι διάφορα για αυτό: 
καταρχάς τον όγκο θεμάτων που διαγενεακά έχουν «περάσει» σε αυτή την πρώτη γενιά θεραπευομένων, την ανάγκη που έχει πια αυτή η γενιά να ρίξει φως σε αυτό το υλικό αλλά σκέφτομαι με χαμόγελο και την επόμενη γενιά μετά από αυτούς τους ανθρώπους  που θα βρει κάποια θέματα ανοιχτά, πιο επεξεργασμένα, με λιγότερα μυστικά και ψέματα για κληρονομιά…

Τέτοιου είδους σκέψεις μοιράζομαι με τους ανθρώπους οι οποίοι επεξεργάζονται  μαζί μου όσο πιο βαθύ υλικό αντέχουν, ο καθένας με το ρυθμό του,  με το δικό του μπλεγμένο κουβάρι από την ιστορία της ζωής του,  με διαφορετικό αρχικό αίτημα που τον φέρνει στο κατώφλι του γραφείου μου. Ο  καθένας  αποτελεί ουσιαστικά μια ξεχωριστή πρόκληση ψυχοθεραπείας για μένα,  έτσι κι εγώ αξιοποιώ  από τη «φαρέτρα» μου το θεραπευτικό εργαλείο που θεωρώ πως  ταιριάζει κατά περίπτωση, είτε πρόκειται για ενήλικα, έφηβο ή παιδί,  συνδυάζοντας σε ένα  συνθετικό ψυχοθεραπευτικό μοντέλο στοιχεία  προερχόμενα από τις εκπαιδεύσεις, τις σπουδές μου σε διάφορες θεωρίες, τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα και την προσωπική μου ψυχοθεραπεία:  ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, ατομική ή ομαδική, εικαστική ή μη, συνθετική θεραπευτική συμβουλευτική, EMDR – επανεπεξεργασία ψυχικού τραύματος, κλινική διάγνωση και αξιολόγηση απόρροια της οποίας αποτελεί η χορήγηση τεστ νοημοσύνης, προσωπικότητας κλπ. ¶λλωστε έχοντας η ίδια βιώσει το δικό μου προσωπικό ταξίδι ψυχοθεραπείας ατομικής και ομαδικής πιστεύω βαθιά σε αυτή τη  διαδικασία.

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερα στοιχεία για τα κυριότερα θεραπευτικά εργαλεία που χρησιμοποιώ μέσα από κάποιες περιεκτικές   απαντήσεις που προσπάθησα να δώσω  στις συχνότερες ερωτήσεις που μου έχουν απευθύνει οι άνθρωποι στην αρχή της συνεργασίας μας:

• Τι είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία;

 Είναι η ψυχοθεραπεία η οποία ασχολείται με τις εσωτερικές συγκρούσεις οι οποίες ευθύνονται κυρίως για τις δυσλειτουργίες στη ζωή μας και των οποίων η συνειδητοποίηση απελευθερώνει στο άτομο ένα σημαντικό ποσό δεσμευμένης ενέργειας, με αντίκτυπο στην προσωπική του ζωή ή/και στην εργασία. Αυτή η συνειδητοποίηση επέρχεται κατά τη διάρκεια ατομικών ή ομαδικών συνεδριών.

• Τι είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Πρόκειται για μια εξίσου αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας όπως και η ατομική. Οι πρακτικές διαφορές αφορούν πρώτον στο γεγονός ότι ενώ στη ατομική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος αλληλεπιδρά πρόσωπο με πρόσωπο  μόνο με  τον ψυχοθεραπευτή του, στην ομαδική ψυχοθεραπεία η συνεδρία γίνεται με μια ομάδα ανθρώπων, και με συντονιστές ένα (ή δύο) ψυχοθεραπευτές  και δεύτερον η διάρκεια της ατομικής συνεδρίας κυμαίνεται περίπου στα 50 λεπτά της ώρας σε εβδομαδιαία συνήθως συχνότητα και στα 90 λεπτά αντίστοιχα στην ομαδική συνεδρία. Ως προς το περιεχόμενο, κυρίαρχα θέματα στην ομαδική ψυχοθεραπεία αποτελούν οι διαπροσωπικές σχέσεις με υλικό τόσο από την αλληλεπίδραση των μελών εντός ομάδας όσο βέβαια και εκτός αυτής. Μέσα σε αυτό το υποστηρικτικό και προστατευμένο περιβάλλον, δίνεται η ευκαιρία να δούμε μέσα από την ανατροφοδότηση από τα υπόλοιπα μέλη πως πραγματικά σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους στη ζωή μας.
Ο ομαδικός ψυχοθεραπευτής επιλέγει ως υποψήφιους για την ομάδα τους θεραπευόμενους που μπορούν να αποκομίσουν οφέλη απΆ αυτού του είδους την ψυχοθεραπεία.

• Τι είναι η εικαστική ψυχοθεραπεία;

Η εικαστική ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία αξιοποιεί εκτός από το  διάλογο και τη σκέψη όπως οι  περισσότερες υπόλοιπες προσεγγίσεις, και  τη δημιουργία εικαστικών προϊόντων για την αναγνώριση, έκφραση και επεξεργασία συναισθημάτων και προβληματισμών.   Επιπλέον όφελος   αποτελεί το γεγονός ότι το εικαστικό προϊόν  σε αντίθεση με τον προφορικό λόγο είναι κάτι «απτό», χειροπιαστό με το οποίο ο δημιουργός του μπορεί να «συνομιλήσει» σε ένα επίπεδο χωρίς λογοκρισία. 

• Σε ποιους απευθύνεται η εικαστική ψυχοθεραπεία;

Σε αντίθεση με τους περιορισμούς άλλων προσεγγίσεων, πραγματικά η εικαστική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους. Όταν κάποιος πρωτακούει για την εικαστική ψυχοθεραπεία φαντάζεται πως χρειάζεται να διαθέτει κλίση στα εικαστικά. Η αλήθεια όμως είναι πως το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση να εκφραστεί κάποιος μέσα από την πληθώρα διαθέσιμων υλικών και αντίστοιχα των δυνατοτήτων τους. Έχουν επίσης παρατηρηθεί θαυμάσια αποτελέσματα σε ανθρώπους ιδιαίτερα διανοητικούς οι οποίοι έχουν χάσει την επαφή με το αυθεντικό τους συναίσθημα και διψούν να ξεπεράσουν με κάποιο τρόπο τις αντιστάσεις τους και να ξανασυνδεθούν με αυτό.

• Γιατί δουλεύουμε με ένα παιδί ή με έναν έφηβο μέσω εικαστικών;


Για τα παιδιά-εφήβους η πρόκληση να ασχοληθούν με εικαστικά υλικά, συνιστά μια εκπληκτική ευκαιρία για τη διευκόλυνση, ενίσχυση και προαγωγή της ψυχικής τους ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο μέσο βοηθά το παιδί-έφηβο: να εκφράσει-εξωτερικεύσει συναισθήματα, σκέψεις και αντιλήψεις να επικοινωνήσει μέσα από σύμβολα και οπτικές διηγήσεις να ανακουφιστεί από οδυνηρά συναισθήματα να ξεπεράσει τραύματα και απώλειες.
Η εικαστική έκφραση αποτελεί ένα μη απειλητικό εργαλείο για την ενίσχυση και τη βελτίωση της επικοινωνίας, έτσι ο εικαστικός θεραπευτής έχει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις για να αξιολογήσει την ανάπτυξη και πρόοδο του παιδιού, να καταλάβει πως το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό και την οικογένειά του, να αξιολογήσει το ψυχικό τραύμα, τις συναισθηματικές δυσκολίες και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Για παράδειγμα, αν δώσεις μορφή σε κάτι που σε τρομάζει, μπορείς τότε να το «ελέγξεις» συμβολικά και άρα να το επεξεργαστείς. Τα παιδιά το γνωρίζουν ασυναίσθητα αυτό και ενστικτωδώς ζωγραφίζουν συχνά πράγματα που τα τρομάζουν και έτσι ανακουφίζονται γιατί δίνουν μορφή στα πονεμένα αισθήματα και σκέψεις που τα ταλαιπωρούν. Μέσα από την εικαστική έκφραση γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και βρίσκουν έναν ασφαλή χώρο πειραματισμού.

• Τι είναι  η μέθοδος EMDR;

Πρόκειται για μια ψυχολογική μέθοδο η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας ψυχοθεραπείας συνδυαστικά ή μόνη της .
Η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing -Οφθαλμοκινητική Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία) ασχολείται με τη θεραπεία βιωματικών διαταραχών και συναισθηματικών δυσχερειών που οφείλονται σε  εμπειρίες  που έχουν προκαλέσει συναισθηματικό μπλοκάρισμα  είτε προέρχονται από δύσκολα γεγονότα της παιδικής ηλικίας, είτε από τραυματικά συμβάντα όπως  επιθέσεις, φυσικές καταστροφές, ασθένειες, ατυχήματα, απώλειες,  επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργικές συμπεριφορές στο παρόν κ.α. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος EMDR μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη επεξεργασία τραυματικών αναμνήσεων, επιφέροντας έτσι σταθερές γνωσιακές, συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές καθώς και σημαντική μείωση άλλου είδους συμπτωμάτων και κυρίως του άγχους.

Η EMDR είναι μια σύνθετη μέθοδος ψυχοθεραπείας που συνδυάζει στοιχεία από εδραιωμένες κλινικές θεωρητικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοδυναμικής, της γνωσιακής, της συμπεριφορικής και της προσωποκεντρικής.  Η θεραπεία εστιάζει στα αντιληπτικά στοιχεία της μνήμης (συγκινησιακό, γνωσιακό και σωματικό) ώστε να επισπεύσει την πρόσβαση και την επανεπεξεργασία των γεγονότων που προκαλούν δυσφορία και να διευκολύνει μια συνοδευτική διαδικασία μάθησης. Ουσιαστικά  όταν ένα ενοχλητικό γεγονός συμβαίνει, μπορεί να κλειδωθεί  στον εγκέφαλο με την αρχική εικόνα, τους ήχους, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σώματος. Το δεξί ημισφαίριο με το αριστερό, όταν κανείς τραυματίζεται ψυχικά, δεν επικοινωνούν. Η μέθοδος EMDR ενεργοποιεί τις πληροφορίες και επιτρέπει στον εγκέφαλο να επανεπεξεργαστεί την εμπειρία, αυτή τη φορά προς όφελός του.

·         • Τι είναι το Brainspotting;

H μέθοδος Brainspotting  είναι ένα ψυχοθεραπευτικό-νευροφυσιολογικό εργαλείο κατάλληλο για τη θεραπεία του τραύματος. Εμπνευστής της είναι ο νεοϋορκέζος ψυχαναλυτής Dr.David Grand (2003). Η θεραπευτική διαδικασία έχει τις ρίζες της στη θεραπεία EMDR, στην ψυχοδυναμική θεραπεία και στη θεραπεία  της σωματικής εμπειρίας (Somatic Experiencing) του Peter Levine, η μεθοδολογία της όμως έχει επιπρόσθετα στοιχεία. Η ακριβής παρατήρηση της κίνησης του σώματος καθώς και της κίνησης των οφθαλμών του θεραπευόμενου μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τη νευροφυσιολογική προέλευση του ψυχικού πόνου, των συγκρούσεων και της διαμόρφωσης των συμπτωμάτων. 

Η μέθοδος Brainspotting έχει ως επίκεντρο το σώμα. Βασίζεται στη βαθιά συνήχηση (attunement) μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου και εντοπίζει τις κεντρικές νευροφυσιολογικές  πηγές συναισθηματικού ή σωματικού πόνου, ψυχικού τραύματος, αποσύνδεσης ή άλλων συμπτωμάτων, τα οποία βρίσκονται σε προλεκτικό επίπεδο,  με στόχο την επεξεργασία και τη λύση τους. Κατά συνέπεια το Brainspotting συνιστά ταυτόχρονα διαγνωστική αλλά και θεραπευτική διαδικασία.


• Τι είναι η θεραπευτική συμβουλευτική και τι η συνθετική θεραπευτική συμβουλευτική;

Συμβουλευτική είναι η διαδικασία  αλληλεπίδρασης που ασκείται ανάμεσα στον σύμβουλο και το άτομο που απευθύνεται  σε αυτόν.  Ο σύμβουλος επεξεργάζεται με το άτομο τα προβλήματα που το απασχολούν και διευκολύνει έτσι στην επίλυσή τους. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να διερευνήσει τα συναισθήματα του, τις σκέψεις του και τις σχέσεις του. Σε σχέση με την ψυχοθεραπεία είναι πιο βραχύχρονη διαδικασία λόγω μικρότερης εμβάθυνσης.

Η συνθετική θεραπευτική συμβουλευτική υιοθετεί τη σύνθεση των θεωριών που καλύτερα καλύπτουν τις ανάγκες των διαφορετικών ατόμων. Έτσι, ο συνθετικός θεραπευτής, αξιοποιώντας τις ικανότητές του, σε διάλογο με το άτομο απέναντί του, προσπαθεί να αναπτύξει έναν τρόπο προσέγγισης, ο οποίος είναι κατάλληλος για τον συγκεκριμένο άνθρωπο σύμφωνα με τις ανάγκες του και την ύπαρξή του, ανατρέχοντας σε μια πληθώρα διαθέσιμων προσεγγίσεων και θεωριών, με τη λογική ότι πραγματικά καμιά ψυχολογική θεωρία δεν έχει αποδειχτεί κατάλληλη για όλους και για όλα, και πως θα μπορούσε άλλωστε μια και μόνη θεωρία να καλύπτει τη μοναδικότητα και συνάμα την πολυπλοκότητα των ατόμων;

• Τι είναι η συνθετική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία;

Σύμφωνα με την Συνθετική Ψυχοθεραπεία, καμία μεμονωμένη σχολή και μορφή ψυχοθεραπευτικής πρακτικής δεν μπορεί να είναι απολύτως αποτελεσματική, ούτε να ικανοποιεί επαρκώς τα αιτήματα όλων των ατόμων που ζητούν βοήθεια από την ψυχοθεραπεία.
ΓιΆ αυτόν τον λόγο, η συνθετική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξατομίκευση της θεραπευτικής πρακτικής σύμφωνα με τα αιτήματα και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ανθρώπου που ζητά βοήθεια. Η συνθετική προσέγγιση έχει στόχο την εξοικείωση κι εκπαίδευση του ψυχοθεραπευτή στις σημαντικότερες   θεραπευτικές σχολές, ώστε να μπορεί να συνθέτει θεωρίες και τεχνικές ανάλογα με την περίπτωση του εκάστοτε θεραπευόμενου. Παρόλο που αυτό ακούγεται φιλόδοξο και απαιτεί αρκετή πείρα και κατάρτιση, είναι ωστόσο ένας ιδανικός τρόπος προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία, καθώς παίρνει τις πιο κατάλληλες θεωρητικές ιδέες και πρακτικές τεχνικές από τις βασικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και τις συνθέτει σε ένα αμάλγαμα ειδικά προσαρμοσμένο στις θεραπευτικές ανάγκες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ψυχοθεραπευτική βοήθεια.

Στόχος του ψυχοθεραπευτή που ακολουθεί την Συνθετική Προσέγγιση είναι να ενσωματώσει  στην προσωπική του προσέγγιση στη θεραπεία-τουλάχιστον δύο- διαφορετικές θεωρίες, μεθόδους & τεχνικές ψυχοθεραπείας –π.χ. ψυχοδυναμική, εικαστική, EMDR κλπ-

• Τι είναι η κλινική διάγνωση και αξιολόγηση;

Είναι η δυνατότητα συστηματοποιημένης εκτίμησης της λειτουργικότητας, των νοητικών ικανοτήτων, των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες μέσα από ένα πακέτο τεχνικών, μεθόδων, ψυχομετρικών τεστ και διαγνωστικών εργαλείων . Αυτό αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει στην αρχή μιας θεραπευτικής διαδρομής  για αξιολόγηση ή και στο μέσω προκειμένου να  αναθεωρηθούν οι θεραπευτικοί στόχοι αλλά και να αξιολογηθεί η πορεία της θεραπείας με πιο απτά μέσα.

•  Όποιος κάνει ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι είναι ψυχικά άρρωστος;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Το αίτημα, το κίνητρο, και τα δυσλειτουργικά συμπτώματα διαφέρουν σε περιεχόμενο και ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολύ συχνά κάποιος ξεκινά το ψυχοθεραπευτικό του ταξίδι  από το σημείο που για  κάποιον άλλο σημαίνει το τέλος του δικού του ταξιδιού. Η ψυχοθεραπεία είναι όχι μόνο μια υγιής προσπάθεια απέναντι σε ό,τι δυσκολεύει τον καθένα μας αλλά και ένδειξη υψηλής αντίληψης στη ζωή των ανθρώπων. Παραλληλίζω την απόφαση για  ψυχοθεραπεία με την απόφαση μιας γυναίκας να γεννήσει με βοήθεια ή χωρίς. Η φύση έχει προικίσει τις γυναίκες με την ικανότητα της γέννας ακόμη και χωρίς κανέναν δίπλα τους αν χρειαστεί. Όμως εκτός κι να προκύψει, οι γυναίκες σήμερα επιλέγουν την ασφάλεια,, τη βοήθεια και τη μετάδοση γνώσης από τον ειδικό, είτε αυτός λέγεται μαία ή μαιευτήρας. Το άτομο με το πέρασμα του χρόνου και μέσα από ευεργετικές εμπειρίες ζωής μπορεί να επιλύσει συγκρούσεις που το ταλαιπωρούν, με την ψυχοθεραπεία όμως αυτό λογικά θα γίνει πιο σύντομα, πιο βαθιά, πιο μόνιμα, με λιγότερο ψυχικό κόστος και  αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή του.

• Τι χρειάζεται να κάνει ο θεραπευόμενος από την πλευρά του στην αρχή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας;


Η ψυχοθεραπεία χρειάζεται την ικανότητα του θεραπευόμενου να αναπτύξει εμπιστοσύνη στον θεραπευτή.  Αν και χρειάζεται καιρός να συμβεί αυτό, συνήθως δεν παίρνει περισσότερες από 1-3 συνεδρίες για να φανεί αν αυτή η σχέση είναι τέτοια που θα επιτρέψει αυτού του είδους την ανάπτυξη. Αν έστω ένας από τους δύο μας αισθάνεται πως δεν υπάρχει η κατάλληλη «χημεία»μεταξύ μας, το καλύτερο θα ήταν η παραπομπή  σε άλλο πιστοποιημένο θεραπευτή.
Επειδή το αίτημά σου για ψυχοθεραπεία είναι εθελοντικό, υποθέτω πως θέλεις να εξερευνήσεις μια επιθυμία να αλλάξει κάτι –ή περισσότερα- στη ζωή σου. Είμαι διαθέσιμη να σε βοηθήσω να εξερευνήσεις τους στόχους σου και τρόπους να τους πετύχεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως παρά τα προσόντα και την εμπειρία μου τα οποία πλήρως θα μοιραστώ μαζί σου, είναι η δική σου δέσμευση και προθυμία να είσαι ανοιχτός-ή με τον εαυτό σου, τα οποία τελικά θα καθορίσουν την πορεία της θεραπείας σου.

Συχνά, η θεραπευτική διαδικασία και η αλλαγή σχετίζονται με  δύσκολα συναισθήματα. Είναι η απώθηση και η καταπίεση αυτών που συνήθως προκαλούν «συμπτώματα» και δυσκολίες στη ζωή κάποιου. Ίσως προκύψει κατά τη διάρκεια μια προσωρινή αύξηση άγχους, πράγμα το οποίο αποτελεί ένδειξη βαθιάς, θεραπευτικής αλλαγής.

• Από τι εξαρτάται ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας ψυχοθεραπείας;

Η διάρκεια θεραπείας εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων καθώς η εξέλιξη δεν είναι προβλέψιμη και οι αρχικοί θεραπευτικοί στόχοι μπορεί κατά τη διάρκεια να εμπλουτιστούν. Η πρόοδος θα εκτιμάται περιοδικά και το πλάνο της θα προσαρμόζεται ανάλογα. Εξαρτάται επίσης από το είδος θεραπείας, π.χ. μια δουλειά που γίνεται με κύριο γνώμονα τις αρχές της συμβουλευτικής η οποία  είναι βραχεία μέθοδος θεραπείας  μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες  ενώ μια θεραπεία που στηρίζεται κυρίως σε στοιχεία της  ψυχοδυναμικής θεωρίας όπου το άτομο εκπαιδεύεται βαθιά σε νέους τρόπους θέασης και χειρισμού της πραγματικότητας διαρκεί κάποια χρόνια.. Είναι σημαντικό να κατανοήσει το άτομο που ξεκινά μια τέτοια διαδικασία ότι η συνέπεια στην παρακολούθηση σε τακτικά κανονισμένες συνεδρίες,  έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην επίτευξη των στόχων του.

• Τι γίνεται αν θέλω να διακόψω την ψυχοθεραπεία επειδή νιώθω ότι δε με βοηθά;

Το άτομο που βρίσκεται σε διαδικασία ψυχοθεραπείας έχει το δικαίωμα να τερματίσει τη θεραπεία οποιαδήποτε στιγμή. Σε τέτοια περίπτωση συστήνονται κάποιες τελευταίες συνεδρίες ώστε να κλείσουμε τη θεραπεία και τα θέματά του. Ωστόσο, πολύ συχνά όταν συζητούνται ανοιχτά με το θεραπευτή οι λόγοι μιας τέτοιας απόφασης και τα συναισθήματα που έχουν διακινηθεί, αποκαλύπτεται πλούσιο υλικό για τη συνέχεια της ψυχοθεραπείας. Ισχύει ότι η τελική απόφαση είναι του ατόμου.

• Το κόστος μιας συστηματικής ψυχοθεραπείας είναι υψηλό;

Το οικονομικό κόστος μια ψυχοθεραπείας είναι χαμηλότερο για κάποιον που τη χρειάζεται και διστάζει να το αναλάβει σε σχέση με αυτά που χάνει χωρίς στήριξη σε επίπεδο  συναισθηματικό, προσωπικό, κοινωνικό εργασιακό και άρα οικονομικό. Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία, η άσκηση της οποίας απαιτεί εκ μέρους του θεραπευτή πολύχρονη  και δια βίου εκπαίδευση καθώς και πολύχρονη ψυχοθεραπεία του ίδιου, πέρα βέβαια  από τις δεδομένες βασικές σπουδές του. Είναι λογικό λοιπόν να αμείβεται ανάλογα.

• Τι γίνεται σε σχέση με την εμπιστευτικότητα;

Η ασφαλής αίσθηση ιδιωτικότητας είναι σημαντικότατο στοιχείο της ανάπτυξης μιας θεραπευτικής σχέσης. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που διατηρώ εμπιστευτικότητα στο φάκελό σου και στις συζητήσεις μας. Η εχεμύθεια και το απόρρητο επίσης προστατεύονται από τον κώδικά δεοντολογίας ψυχολόγων και από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες είμαι υποχρεωμένη να αντιπαρέλθω του δικαιώματος σου περί απορρήτου:
Είμαι νομικά υποχρεωμένη να αναφέρω στις αρμόδιες υπηρεσίες κακοποίηση ή παραμέληση παιδιού ή ατόμου με αναπηρία. Έχω νομική και ηθική υποχρέωση να προειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές, μέλη οικογένειας ή σχετιζόμενα άλλα άτομα, αν θεωρώ ότι βρίσκεσαι σε άμεσο κίνδυνο του να τραυματίσεις τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις θα ειδοποιήσω εσένα πρώτα.